Vánoce po francouzsku

21.12.2016 02:33

 

Ne, nebudu se pouštět do obsáhlého výkladu, jak se slaví Vánoce ve Francii, případně v dalších frankofonních zemích. O francouzských vánočních tradicích se můžete dočíst například tady a pokud vás zajímají především gastronomické speciality (a že jich je!), klikněte sem.

Pro dnešek vám nabídnu přehled francouzských filmů, včetně dokumentárních, které v následujících dnech můžete shlédnout na televizních obrazovkách anebo (ve většině případů) také online, ve videoarchivu České televize. I když pozor, platí, že většinou je tato licence pro online vysílání časově omezená.

Archiv francouzské kinematografie je natolik rozsáhlý a najdou se v něm takové klenoty, že se zdá naprosto přirozené vybrat ty nejskvostnější z nich a nabídnout je českému divákovi právě v období Vánoc a Silvestra. Je jen trochu smutné, že se tento výběr zužuje převážně na klasiku 50., 60., 70., případně 80. let, tedy na filmy, kterým vévodí Louis de Funès a Jean-Paul Belmondo, případně Gérard Philipe. Čestně je doplňují Intouchables z roku 2011. Naštěstí ale v programu najdeme i pár dokumentů, které dokazují, že francouzské filmové umění žije i dnes. 

 

Na jaké filmy se tedy můžeme těšit? 

Středa 21. 12. 2016

  

ČT 2 | 21:40 | Grand restaurant pana Septima 
(momentálně nedostupný v iVysílání)

Když jíst, tak u Septima, když se bavit, tak s Louisem de Funèsem! 

Septimův Grand restaurant je jedním z nejdražších podniků v Paříži. Septime jej vede železnou rukou a své zaměstnance doslova terorizuje. Mezi pravidelné návštěvníky restaurantu patří ministři, vysocí úředníci i policisté. Není divu, že na večeři přijde i prezident spřátelené země, který je ve Francii na oficiální návštěvě. Místo decentní záře flambovaného dortu se ozve výbuch a prezident je pryč. Je na Septimovi, aby našel prezidenta a získal tak zpět reputaci svého podniku. Bláznivé funèsovské eskapády začínají.

Francouzská komedie (1966). Dále hrají: B. Blier, M.-R. Rodriguezová, N. Roquevert a další. Režie Jacques Besnard

 

Čtvrtek 22. 12. 2016

ČT 2 | 12:15 | ZAZ na cestě  (opakování 25. 12. | ČT Art | 23:45) 
(dostupný online, v iVysílání, do 9. 1. 2016)

Zaz je renesanční umělkyně, spontánně mixuje mnoho hudebních stylů. „Pohybuje se od najazzlého šansonu k blues, od francouzských popěvků po africké, andaluské, brazilské a latinskoamerické žánry, a ve všech zpívá svým kontraaltem s radostí a poetickým nadšením."

 

ČT 2 | 14:05 | Bedekr: Adventní Paříž 
(dostupný v iVysílání)

Bonsoir, mademoiselle Paris… zpívá se v jedné známé písni. Potemnělá a přesto prosvícená je náruč předvánoční Paříže. Už jste někdy bruslili ve věži, konkrétně v Eiffelovce? Zaběhli si pro útěchu do Sacré-Coeur nebo Notre Dame? Pokochali se výstavou betlémů či ochutnali pravé makronky s kávou v nejstarší francouzské kavárně? A co teprve duchovní potrava v Louvru či Invalidovně! Pokud nechcete předvánoční čas utratit běháním po obchodech, dopřejte si nezaměnitelnou atmosféru adventní Paříže. Vítejte v městě nad Seinou, vítejte v Bedekru!

 

ČT 2 | 14:35 | Bedekr: Chamonix 
(dostupný v iVysílání)

Oblast Chamonix je dnes ponejvíce spojena s lyžováním. Je vyhledávanou lokalitou pro svoje skvělé přírodní podmínky, ale i pro zázemí a malebnost kraje. Město i celé údolí s řekou Arve se nachází ve východní Francii, v regionu Horní Savojsko a z jihovýchodní strany jej uzavírá masiv Mont Blancu s nejvyšší horou Evropy. Na počátku 11. století patřila tato chudá oblast řádu Benediktinů a pod trvalou hrozbou postupujícího ledovce doslova přežívala. Teprve od počátku 19. století nabývá obec svého významu jako brána k vrcholu Mont Blancu a tím i významného střediska horské turistiky. Ať s lyžemi či bez nich, připojte se k zimnímu výletu do Chamonix, vítejte v Bedekru!

 

ČT 2 | 20:00 | Nedotknutelní 
(dostupný online, v iVysílání, do 5. 1. 2016)

O to právě jde – jen žádný soucit! 

Bohatý, paralyzovaný aristokrat Philippe si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, živelného mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Jinými slovy – najde si na tuto práci tu nejméně vhodnou osobu. Philippe a Drisse jsou oba velmi silné hrdé osobnosti, které si váží samy sebe. Vůči tomu druhému neustupuje ani jeden, a tak Philippe dostane darem od Drisse jeho nezdolný optimismus, radost ze života a neústupnost, a na oplátku věnuje Drissovi pokoru vůči člověku, životu a blízkým. Podaří se jim propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Bláznivým, zábavným, silným, neočekávaným a hlavně „nedotknutelným“, přesně takovým se stane jejich přátelství… Komedie s dramatickou zápletkou o tom, že ani od krku po prsty u nohou nepohyblivý člověk odkázaný na pomoc druhých, nemusí ztratit smysl života. A o tom, že i nejméně pravděpodobné spojení melancholického multimilionáře a extrovertního recidivisty může humorně zapůsobit na diváka a může se z něj stát kasovní trhák.

Hořká francouzská komedie (2011). Hrají: F. Cluzet, O. Sy, A. Le Nyová, A. Fleurotová, C. Molletová, C. Mendy, E. Caenová a další. Režie Olivier Nakache a Eric Toledano

 

Pátek 23. 12. 2016

ČT 2 | 13:45 | Belmondo o Belmondovi 
(dostupný online, v iVysílání, do 6. 1. 2016)

Legenda světového filmu očima vlastního syna na cestě za přáteli.

Z někdejšího sex symbolu je charismatický bělovlasý muž a synovy skráně už také zdobí šediny. Dva zralí muži se vydali na velký výlet po Francii i za její hranice, aby zavzpomínali na velká setkání a velká dobrodružství a aby se setkali s přáteli. V celovečerní dokumentární „road movie“ se to hvězdnými jmény přímo hemží. 

 

ČT 2 | 16:55 | Divoká Francie 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT)

Úchvatné příběhy zvířat v evropských lesích, na lukách, v řekách a jezerech tak, jak jste je ještě nikdy neviděli. Z kolekce BBC Earth.

 

ČT 2 | 22:35 | Eso es 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT)

Jean-Paul Belmondo jako bývalý pilot a boxer, kterého nevyvede z míry ani Hitler. 

Jo Cavalier je trenérem francouzského boxerského týmu, který cestuje na olympiádu do Berlína v době, kdy se nad Evropou stahují křídla fašistické orlice, v roce 1936. Za první světové války byl Jo jedním z nejúspěšnějších válečných pilotů a nyní se nehodlá bát ani nacistů ani samotného Hitlera. Hned první den v Berlíně se dostane do smrtelného konfliktu se strážci nového režimu.
Komedie Eso es patří k nejvtipnějším Belmondovým komediím. Režisér Gérard Oury (Velký flám) opět ukázal, jak dobrá může být válečná komedie. Scény ze zabaveného židovského knihkupectví, či zbloudilá skupinka židovských uprchlíků, která se omylem dostane do Hitlerova Orlího hnízda, patří k tomu nejlepšímu, co může komedie tohoto druhu divákovi předvést.

Francouzsko-německá komedie (1982). Dále hrají: M.-F. Pisierová, F. Hoffmann, G. Meisner, R. Ferrache a další. Režie Gérard Oury
 

Sobota 24. 12. 2016

ČT 2 | 15:15 | Fanfán Tulipán 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT)

Krásná Adélka, hádání z ruky a královská budoucnost, které uvěří jeden neodolatelný snílek. Gérard Philipe a Gina Lollobrigida ve francouzské komedii. 

Kdepak je mladý bouřlivák Fanfán? Hledá ho celá vesnice v čele s otcem mladičké Marion: Jejich předtucha je správná, v jedné z kupek sena je určitě najdou. Marně se Fanfán snaží o útěk, rozezlený otec jej dostihne a trest by měl být na doživotí. Čeká ho cesta k oltáři s krásnou Marion. Ale přesto, že má tato mladá venkovská dívka všechno, co má mít, Fanfánovi se ještě nechce do venkovského chomoutu. Když mu krásná cikánka předpoví z ruky šlechtickou budoucnost, má hned o důvod víc, proč ze svatby utéct, byť k verbířům. Fanfán udělá všechno pro to, aby se věštba naplnila a on se oženil s královskou dcerou.

Kolorovaná verze (1952). Dále hrají: N. Roquevert, O. Hussenot, M. Herrand a další. Režie Christian-Jaque

 

ČT Art | 22:15 | Cirque du Soleil: La Nouba  (opakování 27. 12. | ČT 2 | 9:50) 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT)

Kouzelný cirkusový mejdan plný podivných bytostí a úchvatných výkonů. Záznam strhujícího představení světoznámé zábavní společnosti.

Francouzský výraz „faire la nouba“, ze kterého je název představení odvozen, znamená flámovat nebo hýřit. Jedno z nejúspěšnějších představení kanadské zábavní společnosti Cirque du Soleil patří mezi show se stálým působištěm. Odehrává se desetkrát týdně ve Walt Disney World Resort v Orlandu na Floridě. 

Premiéru mělo 23. prosince 1998, záznam byl pořízen v roce 2003.

 

Úterý 27. 12. 2016

ČT 2 | 13:30 | Krása fauny (opakování na ČT 2 | 28. 12. | 17:20 /  1. 1. | 6:00)

Nádhera světa zvířat. Francouzský dokument 
(dostupný online, v iVysílání)

Překvapivá krása tvarů a barev zvířecí říše velmi záhy zaujala primitivní umělce (Lascaux, Chauvetova jeskyně, Altamira) a tímto prehistorickým uměním počínaje nepřestalo stát zvíře ve středu zájmu kreslířů, malířů, dekoratérů, sochařů. 

 

ČT Art | 1:10 | Harcourt, příběh jednoho mýtu (opakování 3. 1. | ČT Art |2:20) 
(dostupný online, v iVysílání, do 10. 1. 2016)

Legendární fotografický ateliér v Paříži. Francouzský dokument

 

ČT Art | 2:05 | Život s tancem (opakování 2. 1. | ČT Art | 2:10) 
(dostupný online, v iVysílání, do 9. 1. 2016)

Pot, slzy i střípky radosti. Francouzský časosběrný dokument režisérky M. Jongbloedové o zákulisí baletního světa

 

Středa 28. 12. 2016

ČT 2 | 10:05 | Zelňačka 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT) 

Louis de Funès jako venkovan, který pije příliš vína, vaří dobrou polévku a silou své osobnosti dokáže přivolat mimozemšťany. 

Claude a Ciciss jsou dva pokojní staříci, kteří se starají jen o své víno a dobré jídlo. Claude umí vynikající zelňačku, a tak oba často soupeří, koho více a déle polévka „nadchla“. Jednoho dne však idyla končí. Jejich domy se mají zbourat a u vesnice se má vybudovat ohromný zábavní park, ve kterém samozřejmě najde mnoho lidí práci. Přesaď starý strom a on zahyne. Claude a Ciciss by raději zemřeli, než by se přestěhovali. Následky ohromného množství pojídané zelňačky nečekaně přivolají mimozemšťana. 

Francouzská komedie (1981). Dále hrají: J. Carmet, J. Villeret, Ch. Dejouxová a další. Režie Jean Girault

 

ČT 1 | 21:40 | Muž z Ria 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT)
Na prahu smrti, ve víru nebezpečí snaží se vyrvat svou snoubenku ze spárů únosců Jean-Paul Belmondo. Francouzská komedie (1964)
Neuvěřitelná dobrodružství mladého Francouze, pronásledujícího přes celý svět únosce své snoubenky, to vše kvůli bájnému pokladu zmizelé civilizace Malteků. Dále hrají: F. Dorléacová, J. Servais, S. Renantová, R. Dumas, D. Ceccaldi a další. Režie Philippe de Broca

 

Čtvrtek 29. 12. 2016

ČT 1 |  21:30 | Muž z Acapulca 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT) 

Spisovatel, vysněný hrdina brakových románů a nejlepší role Jean-Paula Belmonda. 

Francouzsko-italská komedie (1973). Dále hrají: J. Bissetová, V. Caprioli, J. Lefebvre a další. Režie Philippe de Broca

 

Pátek 30. 12. 2016

ČT 2 | 21:55 | Muž z Hongkongu 
(dostupný online, v iVysílání, do 6. 1. 2016)

Jean-Paul Belmondo jako boháč, který se nudí tak, že si přeje svou smrt. 

Francouzsko-italská komedie inspirovaná Julesem Vernem (1965). Dále hrají: U. Andressová, M. Pacomeová, P. Preboist, V. Lagrangeová, V. Inkijinoff a další. Režie Philippe de Broca

 

ČT 2 | 23:35 | Smích jako lidská přirozenost (opakování ČT 2 | 1. 1. | 19:10 / 4. 1. | 12:50) 
(dostupný online, v iVysílání, do 8. 1. 2016)

Co spouští smích v našich hlavách? Pátrání začíná. Francouzský dokument

 

Sobota 31. 12. 2016

ČT 2 | 10:30 | Velký bazar 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT) 

Les Charlots a jejich bláznivé kousky, které mají zachránit malého obchodníčka před velkou konkurencí. 

Známí komici, kteří si říkají Les Charlots, jsou čtyři nerozluční přátelé, hudebníci, volnomyšlenkáři, jež jsou vždy ochotni zastat se slabších. Pracovali v továrně na motocykly, ale provoz byl zrušen, a kromě toho jejich pracovní morálka stejně nebyla valná. Nešťastná čtyřka se sejde u svého přítele Emila, majitele maličkého bistra. Ale ten má mnohem větší problémy. Přímo proti jeho obchůdku se staví obří supermarket, který mu brzy přetáhne všechny zákazníky. Mladíci se okamžitě pustí do boje proti této nekalé konkurenci. Vymyslí řadu neuvěřitelných sabotáží, ale supermarket je jako ledoborec, nezadržitelně postupuje stále kupředu a vše ničí.

Francouzská komedie (1973). Hrají: J. G. Fechner, G. Rinaldi, G. Filipelli, M. Galabru, M. Serrault a další. Režie Claude Zidi

 

ČT 2 | 12:50 | Malý indián ve městě (opakování ČT 2 | 3. 1. | 9:00) 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT) 

Paříž nebo prales, mobil nebo luk, každý má možnost volby!

Stéphane je úspěšný burzovní makléř. Do dneška nepochopil, proč od něj jednoho dne žena beze slova odešla. A teď se chce rozvést a musí za svou ženou do amazonských pralesů, kde nyní žije.

Francouzská komedie (1994). Hrají: T. Lhermitte, P. Timsit, L. Briand, Miou-Miou, A. Dombasleová a další. Režie Hervé Palud

 

ČT 2 | 14:15 | GEO 360°: Šampaňské - bublinky touhy (opakování ČT 2 | 3. 1. | 10:30 / 6. 1. | 1:15) 
(dostupný online, v iVysílání, do 17. 1. 2016)

Ve francouzském kraji Champagne prý mají pět ročních období. Tím pátým je vinobraní. Ze sklizených hroznů zde pak vzniká v křídových sklepích, táhnoucích se na kilometry daleko, perlivý zázrak, který si podmanil celý svět. Německo–francouzský dokument

 

ČT 2 | 17:40 | Piti piti pa 
(pořad není dostupný ve videoarchivu ČT)

Tuhle taneční show vede sám Louis de Funès!

Dívčí taneční skupina pod vedením slavného manažera a choreografa Evanse slaví úspěchy po celém světě. Uhlídat tento rej krasavic je pro Evanse úkol vskutku heroický.
Francouzská komedie (1970). Dále hrají: O. de Funès, P. Préboist, N. Adamová, P. Adamsová a další. Režie Serge Korber

 

Pondělí 2. 1. 2017

ČT art | 3:05 | J. P. Rameau: Platée 

Záznam letní stagiony komické opery francouzského barokního skladatele Jeana-Philippa Rameaua (2014). Režie J. Kořínek

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krásné Vánoce zdaleka nejen u televizní obrazovky.