Regionální volby ve Francii 2010: vítězství patří levici

01.04.2010 14:16

Tříprocentní náskok v prvním kole místních voleb proměnili francouzští socialisté v absolutní vítězství. Podle ministerstva vnitra získala Socialistická strana a její političtí spojenci celostátně 53,7  procent hlasů, díky čemuž by levice měla vládnout alespoň ve 20 z celkových 22 krajů metropolitní Francie. Sarkozyho UMP se spojenci získala 35,2 procenta. Za úspěch politické komentáře označují snad jen fakt, že si pravice udržela tradičně Alsasko.

Zpět na „politické výsluní“ se dostal Jean-Marie Le Pen se svou krajně pravicovou Národní Frontou (Front National). Obdržel celostátně deset procent.

 

Podle francouzského tisku výsledky voleb, a to včetně nízké účasti voličů, odrážejí současné společenské naladění v zemi: občané jsou nespokojeni se Sarkozyho politikou, kterou provázejí nejen neúspěchy při prosazování reforem, ale také četné skandály.

 

Už po prvním kole voleb, které věstilo porážku UMP, média naznačovala, že Sarkozy se nadále nebude moci tvářit „jako by se nic nestalo“. Konečné výsledky zřejmě povedou k určitým změnám ve vládě. Současný premiér Francois Fillon však o demisi neuvažuje. Navíc, podle průzkumu ústavu BVA, jej nyní 43 procent Francouzů považuje ze nejvhodnějšího kandidáta pravice na prezidenta v přímé volbě v roce 2012. Pro Sarkozyho je jen 29 procent respondentů a jeho kandidatura tak začíná být ohrožena.