Regionální volby ve Francii 2010: první kolo vyhráli socialisté

17.03.2010 22:32

Socialisté na straně vítězů, pravice vedená prezidentem Nicolasem Sarkozym na straně poražených. Takto lze jednoduše shrnout první kolo krajských voleb ve Francii, které se uskutečnilo o uplynulém víkendu.


Prozatímnímu vítězství se po nedělním prvním kole do regionálních rad (obdoba našich krajských zastupitelstev) těší opoziční Socialistická strana (Le Parti Socialiste - PS). V jejím čele stojí starostka severofrancouzského Lille Martine Aubry, která pro své uskupení získala 29,4 procenta hlasů, zatímco Sarkozyho Svaz pro lidové hnutí (L'Union pour le Mouvement Populaire - UMP) pouhých 26,2 procenta.

Třetí nejsilnější jsou zatím zelení, jejichž Evropu Ekologie (Europe Ecologie) vede levicový bouřlivák Daniel Cohn-Bendit. V porovnání s loňskými volbami do evropského parlamentu sice přišli o čtyři procentní body, nicméně i tak se těší z úspěchu v podobě 12,5 procent.

Neblahý nárůst voličské podpory pak zaznamenal Jean-Marie Le Pen se svou krajně pravicovou Národní frontou (Le Front national – FN). Le Pen se svým heslem „Francie je především francouzská“ se v minulosti už několikrát postaral o politické překvapení. Tentokrát si připsal výsledek 11,74 procenta hlasů.
K hlasovacím urnám v neděli přišlo pouhých 46,4 procenta oprávněných voličů, což je o šestnáct procent méně než při stejných volbách v roce 2004.

 

Političtí analytici a komentátoři se pozastavují zejména nad porážkou Nicolase Sarkozyho, kterou označují za nejtěžší od jeho nástupu k moci v roce 2007. Vinu na ní nese prý hlavně obecná nespokojenost s jeho způsobem vlády. Šéf elysejského paláce je vnímán jako muž, kterému sice nechybí sebevědomí, ovšem zemi není schopen vyvést z ekonomické krize. Marně bojuje s nezaměstnaností, přičemž reformy, které sliboval uskutečnit, jsou polovičaté. A ani na poli evropské politiky Sarkozy nesklízí právě ovace. New York Times jej nazvaly „vězněm svých vlastních snů“. S trochou nadsázky lze tvrdit, že jedinou skupinou obyvatel, u níž se francouzský prezident těší stoupající popularitě, jsou francouzští komici, kteří mu s oblibou přezdívají familiérně „Sarko“.


Francouzský prezident se však lehce nevzdává. Podle deníku Le Figaro „chce, aby UMP bojovala až do konce“ ("Nicolas Sarkozy veut que L'UMP se batte jusqu'au bout"). Dosavadní výsledky navíc komentoval slovy: „Volby v poločase vládnutí jsou vždy obtížné. Ve druhém kole je ještě možné cokoliv.“ V posledních dnech před druhým kolem se tak obrací zejména na ty, kdo v neděli u uren chyběli. Jak tvrdí, jde mu zejména o zdárné dokončení reforem. V každém případě však více sebevědomí má v tuto chvíli šéfka socialistů Martine Aubry, která své příznivce zve, aby posílili své hlasy a vyjádřili tak definitivně "přání mít spravedlivější a silnější Francii".