Mikulášovy patálie na Štěpánské 35

12.01.2010 23:33

Francouzský institut (Institut Français de Prague) připravil na letošní leden a únor sérii filmů, které určitě stojí za zhlédnutí.

Hit letošní zimy jsou bezpochyby Mikulášovy patálie (Le Petit Nicolas). Promítaly se už během loňského Festivalu francouzského filmu, tím však svou cestu českými kiny neskončily.

"Malý Mikuláš vede spokojený život. Má milující rodiče, partu báječných kamarádů, se kterými si rád hraje, a vůbec nemá chuť, aby se cokoliv změnilo... Jednoho dne ale Mikuláš zaslechne rozhovor svých rodičů, ze kterého se dovtípí, že je maminka těhotná. Zpanikaří a představuje si to nejhorší: brzy bude mít bratříčka, který zabere tolik času, že se rodiče přestanou o Mikuláše starat a určitě ho opustí v lese jako Palečka …"

Recenzi filmu si můžete přečíst rovněž na Novinky.cz nebo na Lidovky.cz.
O knižní předloze k filmu si přečtěte na iDnes.cz.

V Praze, na Štěpánské 35, můžete Mikulášovy patálie vidět 13. 1. v 19:00 hod, 16. 1. v 11:00, 20. 1. v 19:00, 2. 2. v 16:30.

***

Za zmínku stojí určitě i Galimatyáš (Micmacs à Tire-Larigots).

"Bazil má prostě se zbraněmi smůlu – nejprve uprostřed marocké pouště vybuchla bomba, několik let nato ho do hlavy trefila zbloudilá kulka... Jednou jede okolo dvou velkých budov a pozná jména dvou výrobců zbraní, které způsobily celé jeho neštěstí. A tak se Bazil se svými kamarádíčky, sami proti všem, chytráčci proti velkým průmyslníkům, s velkou fantazií pouští do souboje Davida s Goliášem."

Recenzi k filmu přinesly Lidovky.cz.

Do pražského Francouzského institutu si na Galimatyáš zajděte 27. 1. nebo 17. 2. v 19:00 hod.

***

Více o aktuálním programu, nejen tom filmovém, na Štěpánské 35 se dočtete tady.