Charles Aznavour živý a fascinující

15.11.2009 23:11

V těchto listopadových dnech se vezu na vlně okouzlení faktem, že na téhle planetě ještě stále patří k žijícím taková legenda francouzského šansonu, jakým bezpochyby je Charles Aznavour.

Bývá nazýván "posledním z Velkých" - po již zemřelém Franku Sinatrovi. Narodil se v roce 1924 v Paříži arménským uprchlíkům Aznavurjanovým. Na počátku své hudební kariéry spolupracoval s Edith Piaf, pro niž psal písňové texty a která naopak jemu pomohla k vlastnímu americkému a kanadskému turné. V roce 1988, když Arménii postihlo ničivé zemětřesení, založil charitativní spolek "Aznavour pro Arménii" a mimo jiné vytvořil i nezapomenutelný hit Pour toi, Arménie (Pro tebe, Arménie), která se po třináct týdnů držela na předních příčkách hitparád.

Dodnes mnohé z jeho šansonů patří k nepřekonatelným. Fascinující na Aznavourovi jako člověku je skutečnost, že i přes svůj věk pětaosmdesáti let se dodnes těší výbornému zdraví a dokonce stále ještě živě koncertuje. Až do roku 2010 trvá jeho turné, při němž se loučí se svými diváky a posluchači.

Známí Les Comédiens ze záznamu živého koncertu v roce 2004.

A zde je zmiňovaná píseň Pour toi, Arménie.