Cesaria Evora na France Inter!

04.11.2009 23:37

Ve čtvrtek, 5. listopadu v 21:00 hod si nalaďte koncert Cesárie Evory na rádiu France Inter.

Cesária Evora, pro blízké přátele Cize, se narodila v roce 1941 na ostrově Svatý Vincenc, který je součástí Kapverdských ostrovů. Tato ‘bosonohá diva’, jak bývá pro své vystupování naboso přezdívána, se stala nejslavnější představitelkou kapverdské hudby morna*).

Její cesta ke slávě a uznání ale nebyla snadná. Cesária Évora se naučila zpívat ve sboru sirotčince, kam ji matka odložila. Umění starých mornas se naučila jako dospívající dívka. Záhy na to začala vystupovat v poloprázdných barech ve svém rodném městě Mindelo. I když se pro své místní fanoušky představovala ‘královnu morna’, mezinárodního uznání se jí dostalo až na konci 80. let. Tehdy se nechala přesvědčit k cestě do Paříže, kde v roce 1988 nahrála album ‘La Diva Aux Pieds Nus’. Jejím prvním mezinárodním hitem se stala píseň "Sodade". Tato píseň se vyšla na jejím čtvrtém albu ‘Miss Perfumado’, která Evory mezinárodní úspěch jen posílila.

*) Morna je nejznámější kapverdský folklorní hudební žánr. Zpívá se kapverdskou kreolštinou a je doprovázen klarinetem, houslemi, kytarou a cavaquinho (nástroj původně z Portugalska, malá kytara). Cesária Evora je nejznámější interpretkou tohoto hudebního stylu.