Barvy, kam až oko dohlédne

30.11.2016 15:42

 

Když Francouzi přivolí, že budou mluvit o své zemi, tak rozhodně nemluví stejným jazykem. Nikdy to není úplně stejné, ale také to není úplně jiné, a právě v této rozmanitosti spočívá osobitost Francie.


Pláže s jemným pískem, zasněžené horské štíty, zelenající se údolí - je tu mnoho druhů krajiny, které vytvářejí světově ojedinělou svéráznost Francie.


La Manche, Severní moře, Atlantický oceán, Středozemní moře omývají kolem dokola 5 500 km francouzských břehů. Pobřeží z růžové žuly v Bretani, stříbřité pobřeží v Akvitánii, zálivy Azurového pobřeží, variací je bezpočet.

 


la Bretagne


Exotičtější zámořská Francie, která se také přezdívá Francie tří oceánů, vám představí nejrůznější barevné kontrasty. Vogézy, Jura, Alpy, Massif central a Pyreneje poskytují v zimě ohromné lyžařské oblasti, Tomu všemu vévodí Savojsko, které nabízí nejbáječnější sjezdovky světa.

 

la Savoie


A když přijde léto, je třeba jej využít ke skvělým túrám a procházkám: pro milovníky přírody je připraveno 180 000 km značených turistických stezek a 45 000 km tras pro horská kola - “via ferraty”.


Francouzské lesy také nabízejí další aktivity, tak proč nevyzkoušet třeba “vysoká lana”, nový ekologický sport, který spočívá v lezení ve větvích stromů.


Nedaleko od klidných vod řek jsou kanály, na nichž se prohání množství kánoí a kajaků a kde kotví i spousty hausbótů. Pocity, které zažijete při “hydrospeedu”, nejsou tak pestré, ale jsou velmi silné. A konečně je zde Francie viděná z padáku, rogala nebo balonu, z výšky, v níž zakusíte závratné pocity.


Francie, která má hojné a pozoruhodné přírodní bohatství, chrání, spravuje a rozvíjí aktivity v přírodě, určené sportovcům i pasivním návštěvníkům.
Najdete zde 7 národních přírodních parků (Cévennes, Ecrins, Guadeloupe, Mercantour, Ile de Port-Cros, Pyreneje, Vanoise) a také 42 regionálních přírodních parků.


Všechny hledejte na: www.parcs-naturels-regionaux.tm.fr a www.parcsnationaux-fr.com

 

Mapa Francie

 

Převzato z publikace Barvy Francie - Regiony, města, kultura, příroda, sporty, umění žít, gastronomie