Tous les parfums du monde

16.01.2017 19:14

 

Dokumentární série o vůních a jejich původu

Během vánoční svátků jsem na webu německo-francouzské televizní stanice ARTE objevila překrásný dokument o vůních, levanduli, Provence, ale také o výrobě esenciálních olejů a parfémů. Vzhledem k tomu, že televize obvykle nechávají tento typ filmů k dispozici online pouze po časově omezenou dobu, po Novém roce jsem jej už nemohla najít. 

 

V minulých dnech jsem však s radostí zaznamenala hned několik skvělých zpráv:

1) Citovaný dokument (ve skutečnosti jde o celou sérii kanadské provenience) vysílá v těchto týdnech také TV Prima ZOOM, a to pod názvem Tajemství vůní. V televizi jej můžete vidět každou středu ve 21:05, online pak celý následující týden na stránkách Prima PLAY. (Tajná zpráva navíc: pokud se nestihnete podívat včas na vybraný díl, je velká šance, že jej najdete pod stejným názvem na serveru Uloz.to)

2) Ve francouzštině je možné vidět celou sérii, nazvanou Tous les parfums du monde, právě teď na YouTube (!!!). Je pravděpodobné, ba téměř jisté, že filmy z YouTube zmizí okamžitě, jakmile se o nich dozvědí majitelé práv. Proto pokud se na ně chcete podívat nebo si je stáhnout, neváhejte ani minutu. 

První díl: La lavande fine de Provence

Druhý díl: Le santal de Nouvelle Caledonie

Třetí díl: La feve Tonka du Venezuela

Čtvrtý díl: L'Ylang Ylang des Comores

 

A protože se v poslední době zajímám hlouběji nejen o Francii, Provence, ale i o vůně a esenciální oleje, zaujal mě i další dokument z produkce TV ARTE. Má název Le génie des plantes (En Provence) a vy se na něj můžete podívat zde (zřejmě opět po časově omezenou dobu). 

.....................................................................................................................................................................

 

Film La Danseuse (Tanečnice) v českých kinech

 

Když už jsme u těch novinek, upozorním vás na mimořádně očekávanou premiéru francouzského filmu La Danseuse, jehož předpremiéra se odehrála minulý podzim v několika českých městech v rámci Festivalu Francouzského Filmu. 

Podívejte se na upoutávku...

 

...ale také na rozhovor s Lily-Rose Depp, dcerou Johnyho Deppa, která ztvárnila jednu ze dvou ústředních rolí. 

 

 

A o čem film je?

Budoucí hvězda evropských kabaretů éry Belle Epoque Loïe Fullerová se narodila na americkém Středozápadě a nic z jejího původu nepředurčovalo tuto farmářskou dcerku k tomu, že jednou bude tančit v pařížské Opeře. Ale stalo se. Skryta v metrech hedvábí, paže prodloužené dlouhými dřevěnými tyčemi, Loie znovu objevuje své tělo na jevišti a uchvacuje publikum každý večer o trochu víc svým revolučním Serpentinovým tancem. Oslní celé město a stane se ikonou, zářícím symbolem jedné generace. Významní obdivovatelé jí padají k nohám: Toulouse-Lautrec, bratři Lumierové, Rodin. Dokonce i když jí hrozí, že si fyzickou námahou zničí záda, i když jí záře reflektorů spaluje oči, nic ji nezastaví v touze stále zdokonalovat své umění. Až setkání s Isadorou Duncanovou – mladou tanečnicí bažící po slávě – přivede tuto ikonu z počátku 20. století k pádu...

Zdroj: ČSFD

 

Bonne semaine, mes amis francophones. :-*